Vlaamse dakisolatienorm: isoleren van uw dak verplicht tegen 2020

Wist je dat het isoleren van je dak verplicht wordt tegen 2020? In dit artikel lichten we u toe wat de voorwaarden en gevolgen zijn van de verplichte dakisolatienorm. Indien u niet voldoet kan u steeds bij ons terecht voor verdere inlichtingen en een offerte op maat.

Voorwaarden

Dakisolatie wordt verplicht voor woningen, huurwoningen en appartementen in het Vlaams gewest die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 2006. Woningen van na 2006 voldoen reeds aan de nieuwe EPB-regelgeving en zijn dus in orde met de norm. Ook kamers en daken kleiner dan 2 vierkante meter zijn vrijgesteld van deze regel.

De dakisolatie die vanaf 2020 verplicht is, moet aan een bepaalde norm voldoen. De R-waarde of warmteweerstand moet minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt) bedragen. Dat komt ongeveer overeen met een isolatielaag van zo’n 3 à 4cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter je dak geïsoleerd is. Als u een onbewoonde en onverwarmde zolder heeft geldt zoldervloerisolatie ook als dakisolatie.

Gevolgen

Indien u niet aan de normen voldoet worden er strafpunten uitgedeeld. Dit kan gebeuren door een woninginspecteur op aanvraag van huurders of derden. Woningen die niet voldoen aan de isolatienormen kunnen dan in aanmerking komen voor een ongeschiktheidsverklaring. Bij zo een ongeschiktheidsverklaring mag de woning niet meer verhuurd worden. De huurder mag wel blijven tot het einde van het verhuurcontract.

Voldoet het dak van een appartementsgebouw niet aan de isolatienormen, dan krijgt elk appartement in dat gebouw evenveel strafpunten.

Wanneer een woning 1 jaar of langer als ongeschikt verklaard is, riskeert de eigenaar-verhuurder een boete. Een boete is niet mogelijk als de eigenaar zelf in zijn woning woont.

Wacht niet tot 2020 voor het isoleren van uw woning. Laat de verplichting geen motivatie zijn, maar eerder het feit dat isolatie goed is voor uw energiefactuur en voor het milieu.

Bekijk hier onze realisaties.

Vraag hier uw offerte.

Lees meer over dakwerken.

Willem Cleys