Crepi: siliconen sierpleister of minerale sierpleister?

Er zijn 2 soorten sierpleister om gevels in te bepleisteren: siliconen (kunsthars) sierpleister en minerale sierpleister. Wat zijn de voor -en nadelen van beide pleisters, en in welke omstandigheden gebruikt u best welke sierpleister?

Vb. van minerale sierpleister met gevelplint

Vb. van minerale sierpleister met gevelplint

Minerale sierpleister

Een minerale sierpleister is opgebouwd uit zand, kalk, cement, water en een kleurpigment. Dit product is grotendeels natuurlijk. Door zijn natuurlijke opbouw is een minerale pleister gevoeliger voor groei van mossen. Een minerale sierpleister is redelijk waterkerend, echter bij regelmatige belasting door regen of grondwater neemt deze pleister toch vocht op. Daarom is het gebruikelijk om een gevelplint aan te brengen onderaan de gevel om zo het grootste risicopunt van de pleister te beschermen.

De voordelen van minerale crepi zijn de authentieke afwerking en zijn dampopen karakter. Door dat de crepi “ademt” is de kans kleiner op schimmels binnenhuis (bij slechte verluchting).

Minerale crepi komt het beste tot zijn recht in gebieden met een zuiders klimaat. In België en Nederland bestaat het risico op vervuiling en vochtproblemen.

Vb. van siliconen sierpleister: strak & modern

Vb. van siliconen sierpleister: strak & modern

Siliconen sierpleister

Siliconen -of kunstharspleister is een synthetische pleister op basis van kunsthars. Het is licht elastisch waardoor scheuren zich niet of nauwelijks voordoen. 

Voordat de gevel met sierpleister wordt afgewerkt dient eerst een vlakke basislaag (uitvlakkingsmortel) aangebracht te worden. Hierna wordt de, slechts enkele millimeters dikke crepi-laag, bepleisterd tegen de vlakke basislaag.

Siliconen crepi is waterdicht en neemt geen vocht op. Het uitzicht van de gevel is hierdoor altijd uniform, ook bij regenbelasting. Aangezien er geen vocht in in het gevelwerk kan trekken, zullen mossen en algen zich wat minder goed aan het oppervlak kunnen hechten. Toch kan een gevel met kunstharspleister evengoed vervuild raken als een gevel met minerale bepleistering, afhankelijk van de omgeving. Siliconen pleister is echter makkelijk te reinigen met een hogedrukreiniger.

Voordelen siliconen sierpleister:

  • Voor een Belgische -of Nederlandse gevel is een siliconen sierpleister de meest veilige keuze

  • Strakke, moderne afwerking

  • Waterdicht

  • Elastisch

Nadelen siliconen sierpleister:

  • 5 à 10 procent duurder dan minerale crepi

Vraag hier een vrijblijvende offerte voor siliconen crepi.

Willem Cleys