Dit is de beste manier om uw gevels te isoleren!

We krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken: isoleren! Wie een oudere woning bezit, riskeert dat deze niet voldoende geïsoleerd is. Men betaalt daardoor op het einde van de maand een dure energiefactuur. Om dit tegen te gaan kan men het dak isoleren, de zolder, de vloer, maar ook langs de muren gaat veel energie verloren. Wat is nu de beste methode om uw gevel te isoleren? U komt het hier te weten!

Er zijn meerdere manieren om gevels te isoleren:

  • binnen-muurisolatie

  • buiten-gevelisolatie

  • Spouwmuur isolatie

Binnen-muurisolatie vs. buiten-gevelisolatie

Het grootste, maar ook enige voordeel van te isoleren langs binnen is dat uw gevels langs de buitenzijde onaangeroerd zullen blijven. Deze manier van isoleren is dus vooral geschikt bij woningen met een mooie of klassieke gevel. Deze manier van isoleren betekent ook dat de bewoonbare oppervlakte van een woning verkleind wordt. Hier komt ook veel afwerking bij kijken (stucwerk, schilderen…).

Indien men minder waarde hecht aan het uitzicht van de huidige buitengevel of juist de woning wilt verfraaien, kan men best kiezen voor buiten-gevelisolatie. Deze manier van isoleren is het meest efficient omdat de gehele oppervlakte van de gevel wordt bedekt en geïsoleerd (zie foto, lees onder de foto verder).

Links: binnen-muurisolatie. Rechts: Buiten-gevelisolatie.

Links: binnen-muurisolatie. Rechts: Buiten-gevelisolatie.

Bij het isoleren langs binnen ontstaan koudebruggen. Dit omdat niet de volledige oppervlakte van de gevel geïsoleerd kan worden door mogelijke verdiepen, ramen etc. Hierdoor gaat niet alleen warmte verloren, ook groeit hierdoor de kans op vochtproblemen. Als men binnen de verwarming aanzet, zal de warmte binnen door de koudebrug in contact komen met de koude gevel. Hierdoor ontstaat condensatie. Daardoor is het mogelijk dat er vochtplekken tevoorschijn komen bovenaan het gelijkvloers (zie: linkse afbeelding).

Wie langs buiten isoleert verkleint de kans op koudebruggen. Hierdoor zullen er geen vochtproblemen ontstaan en zal de warmte langer vastgehouden worden. De buitengevelisolatie kan op verschillende manieren worden afgewerkt. De meest populaire afwerking, vanwege duurzaamheid en waterdichtheid, is een afwerking met siliconenpleister (crepi).

Vraag hier vrijblijvend een offerte voor buiten-gevelisolatie!

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie biedt enkele duidelijke voordelen maar mag niet bij elke woning toegepast worden en heeft tal van obstakels. Er moet gekeken worden naar:

  • Soort gevelsteen, de gevelsteen in kwestie moet damp doorlatend zijn, dus niet geschilderd of geglazuurd.

  • Spouwmuur vervuiling: dit leidt tot vochtproblemen! Cementresten en vervuiling in uw spouw kunnen ernstige gevolgen hebben.

  • Breedte van de spouw: is het wel efficiënt genoeg? Indien de spouw smal is, kan het effect ervan minimaal zijn.

  • Als slagregen op de gevel in kwestie zit, is de kans groot dat vochtproblemen ontstaan.

Conclusie

Buiten gevelisolatie is de meest efficiënte vorm van gevelisolatie omdat het zowel koude als vocht tegenhoudt! Echter zal het uiterlijk van uw woning/gevel er wel volledig anders uitzien. Hieronder een voorbeeld:

Een voorbeeld van een achtergevel met buiten-gevelisolatie, afgewerkt met crepi.

Een voorbeeld van een achtergevel met buiten-gevelisolatie, afgewerkt met crepi.

Willem Cleys